Nasynchronisatie

  

zoals het altijd zou moeten gebeuren

   Terug

De Nederlandse televisiekijker is in het algemeen niet tevreden over de kwaliteit van nasynchronisaties van films en tekenfilms. In de meeste studios moet de acteur met een grote stapel papier voor zijn neus, zittend achter een te kleine monitor, zenuwachtig op tijdcodes letten. En als het dan uiteindelijk zo goed als mogelijk sync is opgenomen, blijkt de emotie en acteerperformance maar matig.

Bob Kommer Studios heeft zich als doel gesteld deze kwaliteit de komende jaren naar een hoger niveau te tillen. Wij zijn als enige studio in Nederland erin geslaagd om software te onwikkelen die hierbij helpt.De software plaatst de tekst realtime in beeld op de positie van de mond. Kleur, lettertype en grootte kunnen aangepast worden om het voor de acteur zo goed mogelijk leesbaar te maken.

Een "streamer" en eventuele piepjes tellen af naar het precieze startmoment. Dit voorkomt dat de acteur te laat start en probeert in te halen.


Tekst direct aanpasbaar

De tekst is in de regiekamer direct aan te passen. Dit voorkomt dat de acteur in het donker met een potloodje op z'n papiertje moet krabbelen. En het grote voordeel is, dat na afloop er een "as-recorded" script voorhanden is met alle wijzigingen.


Overzichtelijk

Soms is het toch handig om even de hele tekst bij de hand te hebben. Zo kan het verband tussen de zinnen bekeken worden. Eigenlijk zoals dat op papier wel handig was. Om dit te bereiken zijn meerdere iPads aanwezig die allen de actuele tekst tonen in lijstweergave en met de originele taal ernaast.


Karakter management

De software splitst de tekst per karakter en geeft van te voren al gelijk aan hoeveel "entries" en hoeveel geschatte tekstlengte deze heeft. Dit is super handig bij het bepalen van het honorarium van de acteur en ook om in te schatten hoeveel studiotijd nodig is.


Import en ExportEr zijn vele manieren van importeren. Tab-gescheiden tabellen, Excel documenten en zelfs Final Draft script files worden ondersteund.Ook kunnen we naar veel formaten exporteren. Zo kunnen we PDF files genereren van de hele tekst of juist per karakter.

Voorbeeld PDF met een gegenereerde karakterlijst


Kortom...de techniek staat bij ons in dienst om een zo goed mogelijk resultaat in zo'n kort mogelijk tijd te verkrijgen.