De goochelaar ontgoocheld

  

Film uit 1958 krijgt muziek

   Terug


"De goochelaar ontgoocheld" is de eerste getekende Nederlandse onderwijsfilm. De film werd gemaakt om leerlingen te helpen een opstel te schrijven of een spreekbeurt voor de klas te houden. De filmstijl is geïnspireerd op tot leven gebrachte (witte) krijttekeningen op een (zwart) schoolbord. Het fantasievolle moderne sprookje werd in 1958 ontworpen en op eenvoudige maar doeltreffende manier tot leven gebracht door illustrator Rupert van der Linden in opdracht van de Stichting Nederlandse Onderwijs Film in Den Haag.

In die tijd waren de meeste onderwijsfilms nog zonder geluid omdat de scholen zich geen kostbare geluidsprojectoren konden veroorloven. Vorig jaar werd het filmpje - vijftig jaar oud - herontdekt en door Rupert van der Linden zelf van (piano)muziek voorzien.

De geluidsversie werd vervaardigd in opdracht van EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Animatiefilm. Als specialist op het gebied van geluid bij animatiefilms verzorgde Bob Kommer Studio's het sync aanleggen van de muziek, de geluidsafwerking en de grading van de video scanning voor digitale vertoningen.De geluidsversie van "De goochelaar ontgoocheld" wordt dit jaar voor het eerst vertoond tijdens het Nederlands Film Festival te Utrecht in een programma dat speciaal gewijd is aan het werk van Rupert van der Linden ter gelegenheid van diens 80ste verjaardag.