Dicht/Vorm Klassiekers - 10 poëzieklassiekers verfilmd


In DICHT/VORM klassiekers zijn tien hoogtepunten uit zeshonderd jaar poëziegeschiedenis verbeeld in tien animatiefilms van twee en een halve minuut. De filmmakers kregen daarbij de opdracht zich voor de stijl te laten inspireren door de beeldende kunst uit de tijd van het gedicht. Het resultaat is een bijzondere en verrassende serie abstracte, figuratieve, verhalende, associatieve en bovenal poëtische films.

DICHT/VORM klassiekers is een multimediaal project dat bestaat uit:

• De tien films en een documentaire voor vertoning in de bioscoop. De documentaire van ruim 20 minuten geeft een kijkje achter de schermen;

• een DVD met de tien films en de documentaire in hoogwaardige beeld- en geluidskwaliteit;

• een website www.dichtvorm.nl waarop de films on-line te zien zijn. Tevens is er informatie te vinden over de makers en animatiefilmmaken en een agenda met de vertoningsdata van de films. Op de ‘making of’-pagina’s is allerlei informatie te vinden over het ontstaansproces van elke film: onder andere designs, storyboards en interviews met de makers;

• een lespakket voor de vakken Nederlands en CKV 1 en 2. Het pakket bestaat uit een docentenhandleiding, een bloemlezing voor de leerlingen en de dvd. Op de website www.dichtvorm.nl kunnen de leerlingen na te zijn ingelogd, alles vinden wat ze verder nodig hebben voor dit project: de animatiefilms, 'making of'-filmpjes, de opdrachten bij de films, animatie- en poëziecheckers. De leerlingen kunnen grasduinen in een uitgebreide verzameling historische bronnen, waarmee ze zicht krijgen op de literaire en beeldende context van het gedicht en de stijl van de film.

Bob Kommer Studio's verzorgde in opdracht van producent Il Luster voor alle films de eindmixage en voor een groot aantal ook het sound design, stemopname en foley.

De Dicht/Vorm DVD is nu te koop.De gedichten en animatoren
Egidiuslied - anoniem
Animatie: Martin Jan van Santen

Sonnet (Mijn lief) - P.C. Hooft
Animatie: Noga Zohar

Aan Rika - Piet Paaltjens
Animatie: Juan de Graaf

Zie je ik hou van je - Herman Gorter
Animatie: Patrick Raats

Regen - J.H. Leopold
Animatie: Michael Sewnarain

Paradise Regained - Hendrik Marsman
Animatie: Sander Alt

Het kind en ik - Martinus Nijhoff
Animatie: Christa Moesker

Werkster - Gerrit Achterberg
Animatie: Lucette Braune

Niet te geloven - Remco Campert
Animatie: Joris Oprins & Marieke Blaauw

Poëzie is kinderspel - Lucebert
Animatie: Bouwine Pool

Recente animatie nieuwtjes